Walentynkowy torcik rozkoszy
Składniki
biszkopt
- 4 jajka
- 5 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
masa śmietanowa, poncz, owoce do przekładania
- 0.5 L śmietana 30%
- 2 szt śmietanfix
- 7 szt duże truskawki
- 0.5 szklanki syrop z brzoskwiń w puszce
- 0.5 szklanki woda
- 50 ml wódka czysta
Przygotowanie:
Krok 1
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem, mąki łączymy ze sobą i z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Łączymy masę żółtkową z mąka i mieszamy łyżką.
Krok 2
Osobno białka ubijamy na sztywną pianę (ok. 10 min.), następnie całość łączymy i delikatnie mieszamy.
Krok 3
Wlewamy do foremki (ja użyłam jednorazowej, której nie trzeba dodatkowo niczym smarować ani wykładać), pieczemy w 180 stopniach (wkładamy do nagrzanego piekarnika) ok. 15 minut, trzeba obserwować i ew. sprawdzić patyczkiem.
Krok 4
Ubijamy śmietanę, najpierw samą, a jak zgęstnieje dodajemy śmietanfix i według uznania cukier (ja dałam ok. 1-2 łyżki) i ubijamy na sztywno.
Krok 5
Poncz: woda+alkohol+ syrop mieszamy, wystarczy nam niecała szklanka ponczu.
Krok 6
Po ostudzeniu biszkopt przecinamy na 3 części, nasączamy ponczem, kładziemy warstwę śmietany i pocięte w plasterki truskawki. Następna warstwa tak samo. Na górze i po bokach rozprowadzamy bitą śmietanę i dekorujemy walentynkowo (ja użyłam serduszek, konfetti z serduszek i posypki maczku srebrnego).
Krok 7
Wersja dla małego dziecka - zamiast ponczu sam syrop brzoskwiniowy :)