Wytrawny budyń jarmużowy
Składniki
- 4 garście jarmużu
- 1 bułka pszenna
- 4 jaja
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 0.5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Jarmuż wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minut. W tym czasie namocz bułkę pszenną w ciepłej wodzie, aż będzie miękka. Odsącz nadmiar wody, dodaj ugotowany jarmuż i zblenduj. Rozdziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, łyżkę masła i dokładnie wymieszaj. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do piany dodaj żółtka z dodatkami i delikatnie wymieszaj. Dodaj powstałą pianę do zmiksowanego z bułką jarmużu. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego wcześniej tłuszczem. Szczelnie przykryj. W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy będzie wrzała, włóż do garnka naczynie żaroodporne z masą jarmużową. Przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez 45 minut. Ugotowany budyń wyjmij, możesz posypać ulubioną przyprawą lub drobno startym parmezanem. Szczerze? Ja jestem zakochana w tej wersji budyniu :) smacznego!