Grillowana papryka
Składniki
Papryki
- 2 papryki
- 4 jajka
- cebula
- 4 łyżki sera
- 4 kromki chleba
Hummus z papryką
- 1 puszka ciecierzycy
- sok z cytryny
- 2 łyżki wody
- 4 gałązki kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka kminku
- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Papryki delikatnie obrać i pokroić na plastry o 2 cm grubości. Usunąć nasiona. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze, pokropić oliwą oraz oprószyć solą i pieprzem. Piec przez 10 minut w piekarniku. Wyjąć papryki z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Do każdego krążka wbić jajko, posypać solą, pieprzem, pieprzem cayenne i tartym serem. Ponownie wsunąć do piekarnika na 10 minut razem z kromkami chleba.
Krok 2
Resztę papryki pokroić na małe kawałki, cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni, zeszklić cebulę z papryką. Do wysokiego naczynia wsypać odsączoną ciecierzycę z duszoną papryką. Dodać wodę, oliwę, olej sezamowy i pastę tahini, ząbek czosnku, kminek, kolendrę i pieprz cayenne. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zmiksować gęste na pure.
Krok 3
Grillowane kromki posmarować hummusem, na wierzch ułożyć papryki z jajkiem. Podawać na ciepło udekorowane rukolą.
Smacznego!