Klopsiki w cukinii na grilla
Składniki
- 2 duże cukinie
- sól
- Klopsiki:
- 300 g mięsa wieprzowego mielonego
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 małe jajko
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mielonych otrąb *
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinia
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.
Klopsiki
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, słonecznik, podsmażoną cebulkę i pozostałe przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Z tak przygotowanego mięsa formujemy klopsiki wielkości śliwek. Każdy klopsik owijamy plasterkami cukinii i spinamy wykałaczką. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni. Układamy na aluminiowej tacce i grillujemy około 15 minut, przekręcamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 15 minut.
Notes
* można zastąpić bułką tartą, jednak otręby są znacznie zdrowsze