Nadziewane pomidory
Składniki
- 100 g makaronu risoni
- 6 szt pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0.5 szt małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
- 200 g sera feta
- 50 g sera gorgonzola
- 1 łyżka bułki tartej
- 0.5 łyżeczki sól
- 0.5 łyżeczki pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Krok 2
2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i dodaj 1 łyżeczkę oliwy. Zamieszaj makaron. Odłóż, aby lekko przestygł.
Krok 3
3. Odetnij "kapelusze" z pomidorów. Odłóż je na bok.
Krok 4
4. Używając łyżeczki albo drylownicy do melona, wyjmij miękki środek pomidora.
Krok 5
5. Pokrój na dość małe kawałki miąższ pomidora.
Krok 6
6. Podgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż pokrojoną na drobne kawałki cebulę na złoty kolor.
Krok 7
7. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze chwileczkę uważając, aby czosnek się nie przypalił.
Krok 8
8. Dodaj miąższ z pomidora i gotuj, aż prawie cała woda odparuje. W zależności jak dużych i soczystych pomidorów używasz, może to trwać od 5 do nawet 10minut.
Krok 9
9. Dodaj skórkę z cytryny i pietruszkę.
Krok 10
10. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj pokruszone sery: fetę i gorgonzolę. Zamieszaj.
Krok 11
11. Dodaj makaron i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 12
12. Nadziej pomidory farszem. Przykryj "kapeluszami". Skrop wierzch pomidorów 1 łyżką oliwy.
Krok 13
13. Następnie piecz przez 25minut. Po tym czasie zmień ustawienie piekarnika na grill i piecz kolejne 5-10minut albo tak długo, aż pomidory będę lekko "pomarszczone", ale nie popękne.
Krok 14
Smacznego!