Żeberka w kiwi marynowane z grillowaną cykorią i szparagami
Składniki
- 1 kg żeberek
- 1 garść szparagów zielonych,
- 1 szt cykoria,
- olej rzepakowy czosnkowy,
- marynata:
- 1 szt duże dojrzałe kiwi,
- 60 ml oleju rzepakowego czosnkowy,
- sól do smaku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pieprz świeżo mielony do smaku,
- 2 łyżki igiełek świeżego tymianku.
Przygotowanie:
Krok 1
Kiwi przekrawamy na połowę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, sok z cytryny, sól pieprz do smaku, tymianek i mieszamy.
W marynacie obtaczamy żeberka i pozostawiamy na min. 3 godz. w lodówce.
Żeberka 30 min przed grillowaniem wyciągamy z lodówki.
Żeberka zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Przez 30 min będą się piekły w marynacie i w własnym sosie, który powstał pod wpływem wysokiej temperatury.
Krok 2
Następnie wyciągamy żeberka z foli i grillujemy na złoty kolor.
W tym czasie zaczynamy grillować warzywa.
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.
Tak przygotowane szparagi tuż przed grillowaniem dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu.
Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy na złoty kolor (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Cykorię polewamy olejem i w całości grillujemy na rożnie.
Żeberka podajemy z warzywami, grillowanym owocem kiwi i ozdabiamy pietruszką.
Smacznego