Grillowany rostbef z talarkami z ziemniaka, chipsami z buraka i warzywami
Składniki
- 4 szt mięsa wołowego rostbef o grubości ok. 2 -3 cm,
- 6 szt średniej wielkości ziemniaków,
- 1 szt mała cukinia,
- 1 szt kolba kukurydzy,
- 8 szt małych czerwonych cebulek,
- 4 szt młodej pietruszki (korzeń),
- 4 szt czerwonego buraka,
- sok z cytryny,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- olej rzepakowy,
- suszony czosnek mielony do smaku,
- papryka mielona słodka do smaku,
- 4 gałązki zielonej pietruszki.
Przygotowanie:
Krok 1
Warzywa grillujemy, ziemniaki i buraki mają być chrupiące, a pozostałe soczyste.
Rostbef przed grillowaniem powinien mieć temp. ok. 70°C, czyli wyciągamy go z lodówki 30 min wcześniej.
Mięso grillujemy ok. 4 min z każdej strony, czas jednak zależy od tego jakie lubimy mięso, krwiste czy dobrze wysmażone. Na sam koniec doprawiamy ostrą papryką, pieprzem i solą. Zawijamy na chwilę w folię aluminiową, żeby mięso odpoczęło.
Krok 2
Rostbef zawijamy w cukinię, podajemy z cebulkami, kukurydzą, pietruszką, chipsami z buraka i talarkami z ziemniaków. Całość doprawiamy pieprzem i dodajemy zielonej pietruszki.