Grzanki z serem pleśniowym, roszponką, gruszką i orzechami
Składniki
- ser pleśniowy Lazur
- 1 gruszka
- kawałek białej części pora (około 10 cm)
- orzechy włoskie
- roszponka FIT&EASY
- 1 bagietka
- 1 łyżeczka miodu
- do smaku pieprz
- do smaku sól
Przygotowanie:
Krok 1
Bagietkę kroimy na kromki. Na każdej kromce układamy plasterki sera Lazur, tak aby cała powierzchnia kromki była przykryta. Tak przygotowane kromki układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C. piekarnika na kilka minut, do czasu aż bagietka stanie się chrupka, a ser zacznie się topić. Pora kroimy w krążki, a obraną gruszkę w kostkę i dusimy na patelni aż gruszka zacznie puszczać sok. Pod koniec duszenia dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grzanki wyciągamy z piekarnika i układamy na nich po łyżeczce pora z gruszką, kilka listków roszponki i orzechy włoskie. Podajemy na ciepło lub na zimno - w każdej postaci smakują wyśmienicie.