Kolorowe trio
Składniki
Mus z buraka
- 1 burak
- sól morska
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 0.5 cytryny
- cynamon
Pasta kolendrowa
- kolendra
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki miodu akacjowego
- chili
- dodatkowo:
- ziarna siemienia lnianego
- ziarna czarnuszki
- 4 kromki chlebka żytniego WASA
- 150 g twarogu wędzonego
Przygotowanie:
Krok 1
Buraka myjemy, po czym gotujemy w skórce w garnku, aż będzie miękki. Ugotowanego buraka obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Przyprawiamy przyprawami do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym, mielonym cynamonem, miodem i sokiem z cytryny. Miksujemy na mus.
Krok 2
Kolendrę umieszczamy w moździerzu. Dodajemy oliwę, sól, pieprz, miód, chili i rozcieramy na pastę.
Krok 3
Kromki chleba WASA smarujemy musem z buraka, kruszymy twarożek wędzony, smarujemy pastą z kolendry i posypujemy ziarnami czarnuszki oraz siemienia lnianego. Dekorujemy świeżą kolendrą i zajadamy. Uwaga - pyszne ;)
Smacznego!