Schab ze słoika
Składniki
- 1000 g schabu wieprzowego
- 15 g peklosoli
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0.5 łyżeczki ostrej papryki
- 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 0.5 łyżeczki mielonego jałowca
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy w miseczce, po czym nacieramy nimi mięso. Wieprzowinę wkładamy do wyparzonego słoika (u mnie o pojemności 1700 ml z szerokim otworem), dokładnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie słoik wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby sięgała co najmniej do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykrywamy.
Krok 2
Mięso w słoiku parzymy na małym ogniu przez 3 godziny od momentu zagotowania się wody w garnku. W razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia. Następnie słoik chowany na parę godzin do lodówki, żeby galaretka się ścięła.