Shake z bourbonem
Składniki
- 400 ml lodów waniliowych
- pół szklanki mleka
- 70-100 ml bourbona
- 1/4 szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie)
- kakao do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Zacznę może od tego, że za pierwszym podejściem wrzuciłam wszystko (poza śmietaną i kakao) do blendera i zmiksowałam. Mój blender ma jednak to do siebie, że chyba nie do końca działa tak jak powinien i z tych składników zrobił mi się bardzo rzadki trunek. Nie o to mi jednak chodziło. Za drugim podejściem, lody powoli wymieszałam dokładnie z mlekiem za pomocą trzepaczki, pod koniec wlałam bourbon. Powstała gęsta zajebistość :). I o to mi właśnie chodziło. Bardzo zimną śmietanę ubiłam, dodałam na wierzch koktajlu i posypałam kakao. Jeżeli chodzi o ilość alkoholu to nie chcę tutaj nikomu narzucać ilości, każdemu pasuje inna. Zamiast kakao miały być czekoladowe pokruszone ciastka, ale najnormalniej w świecie dzień wcześniej zeżarł mi je kolega D.