lody jagodowe
Składniki
- 300 g jagód
- 400 ml kremówki 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek cukru
- 4 szt żółtka
Przygotowanie:
Krok 1
Jagody umyć i zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny i dobrze wymieszać. W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zmiksowane jagody i delikatnie połączyć. W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę i stopniowo dodawać do utartych jajek z cukrem i jagodami delikatnie mieszając rózgą. W trzecim naczyniu umieścić białka i ubić na sztywną pianę. Ubite białka przekładać partiami do masy jajecznej i delikatnie połączyć przy pomocy rózgi. Otrzymaną masę przełożyć do maszynki na lody lub do pojemnika/foremki i wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Po ok. 2 godzinach mieszać masę aby uniknąć powstania kryształków lodu. Czynność powtarzać co ok. 3 godziny*.
Ja oczywiście darowałem sobie zabawę z miksowaniem. W końcu to tylko kryształki lodu :)