Lody jarmużowo – ananasowe
Składniki
- 4 ananasy
- 100 g liści jarmużu
- 1 szklanka śmietany 30%
- 0.5 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy liście jarmużu pozbawione twardych części i blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy uzyskać gładkie lody powstałą masę przecieramy przez sitko. Natomiast jeżeli lubimy drobinki owoców zostawiamy zmiksowaną masę.
Krok 2
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając w trakcie ubijania sok z cytryny lub limonki i cukier brązowy (od 1-3 łyżek ). Kiedy śmietana będzie ubita na sztywno, dodajemy do niej zmiksowany ananas z jarmużem. Całość starannie łączymy i jeśli jest taka potrzeba regulujemy smak lodów cytryną i cukrem.
Krok 3
Miskę z masą wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin. Co godzinę (najlepiej co 30 minut), wyciągamy ją i miksujemy. Dzięki temu lody będą delikatne, puszyste i bez grudek.
Krok 4
Lody możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w zamrażarce przez 1 miesiąc.