Sorbet z rabarbaru
Składniki
- 6 łodyga rabarbaru
- 2 1/2 szklanek wody
- 1 1/2 szklanek cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka imbiru
- czerwony barwnik
Przygotowanie:
Krok 1
Łodygi rabarbaru oddzielić od liści, posiekać w plastry, umyć i odcedzić. W rondlu umieścić wodę, cukier, miód, imbir oraz posiekane łodygi rabarbaru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować jeszcze przez 5 minut. Ugotowany rabarbar odcedzić na sitku. Otrzymany kompot pozostawić. Puree z rabarbaru wystudzić. Następnie zetrzeć blenderem na gładką masę. Warzywne papkę przekładać do foremek na lody po ok. 2-3 łyżeczki na jeden otwór. Do kompotu dodać niewielką ilość czerwonego soku/barwnika. Miąższ zalać wystudzonym, zabarwionym napojem i przy pomocy łyżeczki rozprowadzić równomiernie po foremce kawałki warzywa. W otworach umieścić drewniane patyczki. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Przed wyjęciem lodów, foremkę można zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie lub pozostawić na kilka minut aby można było je łatwiej wyjąć.