Jesienna sałatka z dynią- na ciepło i zimno
Składniki
- 2 szklanki pokrojonej, świeżej dyni pomarańczowej
- 1 opakowanie świeżej rukoli
- 4 szklanki kolorowego makaronu świderki bądź kokardki
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
- 0.5 szklanki rodzynek
- 1 łyżka miodu najlepiej leśnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki pszennej mąki
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Garść rodzynek zalać gorąca wodą, odstawić na ok. 15 min a następnie odcedzić. Na gorący olej (ok. 3 łyżki) wrzucić dynię obtoczoną w pszennej mące. Przesmażyć do lekkiej miękkości dyni, która nie może być bardzo miękka aby nie rozsypała się w sałatce. Na gorącą patelnię wsypać następnie pokrojony boczek i bardzo go zrumienić, powinien być chrupiący. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Połączyć ciepły makaron, dynię, boczek i rodzynki. Rukolę (2 garście) porwać na mniejsze kawałki, dodać do sałatki. Przygotować dresing: miód zalać dwoma łyżkami dość ciepłej wody (nie gorącej!), połączyć z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i polać ciepłą sałatkę. Całość posypać świeżo mielonym pieprzem, najlepiej grubo zmielonym.
Krok 2
Sałatkę można podawać ciepłą jak i na zimno.
Smaki i kolory jesieni połączone w jednym daniu.
Gorąco polecam…..jest pysznie!