Makaron z pokrzywowym pesto
Składniki
- 200 g makaronu świderki
- 2 szklanki młodej pokrzywy
- 1 łyżka orzechów piniowych albo migdałów blanszowanych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 6 łyżeczek sera typu parmezan, ja dodałam Dziugas
- do smaku - sól, pieprz
- po 2 - 3 łyżek oleju rydzowego i z pestek winogron
Przygotowanie:
Krok 1
Młode pędy pokrzywy opłukałam dokładnie, położyłam na sitku i przelałam wrzącą wodą, osączyłam dokładnie. Jeśli rośliny będą starsze to trzeba użyć tylko liści albo czubków pędów. Sparzone liście włożyłam do blendera. Dodałam sok z cytryny, piniole i 2 łyżki oleju rydzowego.
Dodałam obrany, posiekany ząbek czosnku i 4 łyżeczki, czubate, drobno startego Dziugasa a także troszkę soli i pieprzu. Zmiksowałam na papkę.
Miksowałam jeszcze i stopniowo dolałam oleju z pestek winogron - trudno powiedzieć dokładnie ile - sos ma być gęsty, ale lekko płynny. Na koniec doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Krok 2
Makaron świderki ugotowałam al dente, odcedziłam i od razu wymieszałam z pesto. Wyłożyłam na talerze, posypałam resztką sera i ozdobiłam pędami kurdybanka. Pyszne danie, polecam :)