Łosoś w miso z makaronem soba
Składniki
Łosoś & marynata
- 2 filety z łososia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka pasty miso
- 2 łyżki brązowego cukru
Makaron Soba
- 50 g soba
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka ziaren sezamu
- marchewka pokrojona w cieniutkie plasterki tzw julienne
- żółta papryka cienko pokrojona
Przygotowanie:
Krok 1
Najpierw wymieszaj wszystkie składniki marynaty do łososia, wlej do zamykanej torebki plastikowej, włoż filety z łososia. Łosoś musi być dokładnie 'umazany' ;) Włóż do lodowki na minimum 1 godz.
Krok 2
Po godzinie zacznij robić makaron. Ugotuj sobę zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Krok 3
Warzywa julienne zblanszuj we wrzątku, żeby trochę zmiękły.
Krok 4
Z reszty składników do soby zrób sos.
Krok 5
Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Smaż łososia 4min po stronie skóry i 1 min po drugiej. Łosoś powinien mieć chrupiącą skórkę ale być soczysty/różowy w środku.
Krok 6
W czasie gdy łosoś się smaży, wymieszaj wszystkie składniki do makarony, rozłóż na talerzach.
Krok 7
Na makaron połóż filet z łososia, posyp szczypiorkiem z dymki (nie mam pojęcia jak to się nazywa:)
Krok 8
Smacznego!