Makaron z jarmużem, gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi
Składniki
- 200 g makaronu (ja użyłam casarecce)
- 100 g sera gorgonzola
- 12 pomidorków koktajlowych
- 3 liście jarmużu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki mleka
- kawałek sera długodojrzewającego
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie, na patelni rumienimy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, dorzucamy od razu pokrojony w paski jarmuż (wcześniej pozbądźcie się twardej łodygi). Na patelni robimy miejsce na połówki pomidorków, które lekko podsmażamy. Po chwili całość mieszamy, dokładając gorgonzolę i mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos jest za gęsty, można spokojnie dodać odrobinę mleka. Makaron mieszamy z sosem. Całość posypujemy serem długodojrzewającym.