Makaron z pieczonym burakiem z sosem z sera pleśniowego
Składniki
- 250 g makaron
- 4 szt burak
- 1 szt pierś z kurczaka
- 3 szt ząbki czosnku
- 100 g ser pleśniowy typu rokopl
- 150 g śmietana 30%
- 0.5 szklanki mleka
- 1 szt por
- 150 g mix sałat fit&easy
- 1 garść orzechy nerkowca
- 2 łyżki masło
- 1 łyżka mąka
- 3 łyżki olej
- 3 łyżki sok z cytryny
- 1 szczpyta imbir
- 1 szczpyta cukier
- 1 szczpyta chilli
- 0.5 łyżeczki papryka słodka w proszku
- 3 szczypty sól
- 1 szczpyta pieprz czarny
- 1 szczpyta pieprz biały
Przygotowanie:
Krok 1
1)pieczone buraki:
- buraki obrać i pokroić na ósemki. Posmarować oliwą, a następnie doprawić imbirem, chilli, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą oraz pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.
- buraki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec od 1-1,5h (w zależności od buraków, do miękkości).
2) Sos z sera pleśniowego:
- na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Dolać zimną śmietanę oraz mleko i mieszać, aby nie było grudek. Dodać pokruszony ser pleśniowy i mieszać. Doprawić sokiem z cytryny, suszoną słodką papryką, białym pieprzem i solą.
3) Pora podsmażyć na maśle, dodać cukier, sól oraz pieprz. Dusić do miękkości,
4) Pierś z kurczaka doprawić solą i pieprzem oraz cząbrem. Podpiec chwile na patelni (na sporym ogniu). Włożyć do piekarnika ( do piekących się w tym czasie buraków) i piec około 20 minut.
5) Orzechy uprażyć na patelni
6 ) Makaron ugotować w osolonej wodzie.
7 ) Makaron połączyć z sosem oraz porem. Dodać kawałki pieczonego buraka, posypać orzechami. Można podawać na sałacie fit&easy.