Makaron z porami i tuńczykiem
Składniki
- 8 porów średniej wielkości, potrzebujemy tylko białe części
- duże opakowanie śmietanki 30%
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
- pęczek natki pietruszki
- 150 g tartego parmezanu lub pecorino
- 400 g makaronu tagliatelle
Przygotowanie:
Krok 1
Pory umyć, odkroić zielone części. Następnie przekroić je na pół, pokroić w ceinkie plasterki.
Krok 2
Na rozgrzaną patelnię wylać olej z puszki z tuńczykiem, dodać pory i smażać aż będą miękkie. Dodać tuńczyka z puszki, dolać wyciśnięty sok z cytryny i dalej podsmażać. Po chwili dodać śmietanę i mielone papryki, wymieszać i przykryć.
Krok 3
Ser utrzeć, natkę umyć i drobno posiekać. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Przełożyć do garnka sos, dodać odcedzony makaron, delikatnie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać startym serem i świeżą natką pietruszki.
Zdjęcie: Marcin Handler