Pikantne Penne Rigate Barilla All’Arrabbiata ze świeżym szpinakiem
Składniki
- 400 g makaronu Penne Rigate Barilla
- 1 szt ząbek czosnku
- 1 szt ostra papryczka
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 80 g świeżych liści szpinaku
- 1 łyżka startego parmezan
- 1 garść listków bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
1. Makaron Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
2. Umyte liście szpinaku, pokrój w paski i duś na patelni, aż liście się obkurczą.
Krok 3
3. Odsuń liście i na powstałej przestrzeni podsmaż pokrojony w kostkę ząbek czosnku z dodatkiem odrobiny oliwy.
Krok 4
4. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki, następnie pokrój ją w kosteczkę. Dodaj papryczkę do reszty warzyw i całość smaż razem przez chwilę.
Krok 5
5. Na patelnię wlej przecier, dopraw solą, wymieszaj i gotować przez 3 minuty. Dodaj odcedzony makaron, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około minutę.
Krok 6
6. Podawaj przystrojone listkami bazylii, posypane parmezanem.