Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem i rukolą
Składniki
- 25 dkg makaronu pełnoziarnistego świderki
- 50 g rukoli Fit&Easy
- 20 dkg tuńczyka w oliwie
- 6 szt suszonych pomidorów z oliwy
- 1 łyżeczka startej skórki z wyparzonej cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- soli do smaku
- kolorowego mielonego pieprzu do smaku
- 2 łyżki oliwy ekstra vergine
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron gotuję w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu odcedzam, dodaję z powrotem do garnka, mieszam od razu z pokrojonymi suszonymi pomidorami i rozdrobnionym tuńczykiem, dodaję świeżą rukolę, doprawiam sokiem z cytryny, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wlewam oliwę, mieszam, rozkładam na talerze, posypuję startą skórą cytrynową oraz płatkami startego grubo cheddara.
Podaję od razu.
Smacznego!