Spaghetti bolognese
Składniki
- 150 g boczku wędzonego (możliwie chudego)
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 500 g mielonej wołowiny (lub zamiennie mielonego udźca indyczego)
- 150 g wątróbek drobiowych, posiekanych
- 3 łyżki masła
- 1 kubek rosołu instant
- 1 kubek czerwonego wina
- 1 puszka przecieru pomidorowego
- 1/4 łyżeczek gałki muszkatołowej
- świerzo starty parmezan
- 500 g makaronu spaghetti
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Na rozgrzanej patelni roztopić masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę, boczek pokrojony w kosteczkę lub w paseczki, posiekaną drobno marchewkę tak długo aż cebula się zeszkli (ok. 5-8 min.)
Dodać wołowinę i na patelni rozdrobnić grudki, aby były jak najmniejszymi kawałeczkami. Podsmażać razem, aż będzie lekko zabrązowione. Dodać wątróbki i smażyć żeby zmieniły kolor. Dodać pomidory z puszki, rosół i wino czerwone, jak zawrze - przykręcić ogień, przykryć przykrywką pozostawiając niewielką szczelinę. Dodać przyprawy.
Krok 2
Smażyć 2-3 godziny, mieszając co jakiś czas żeby przemieszać smaki. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać jeszcze trochę rosołu czekając do pożądanej konsystencji.
Im dłużej gotujemy tym bardziej będzie sos aromatyczny i smaczny.
Krok 3
Ugotuj al dente spaghetti w osolonej wodzie w dużym garnku. Odcedzić, na talerzu ułożyć żądaną ilość makaronu. nałożyć na niego sos i posypać parmezanem.