Piernikowe masło z orzechów nerkowca (bez cukru)
Składniki
- min. 200 g orzechów nerkowca
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich na 200 g orzechów
- przyprawa do pierniczków do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Orzechy podprażyć lekko na patelni.
Krok 2
Wrzucić do robota kuchennego i zacząć miksować. Najpierw pojawią się okruchy, a potem z orzechów zacznie wytrącać się tłuszcz. W międzyczasie dodać olej z orzechów włoskich, to masło szybciej i łatwiej się zrobi.
Krok 3
Miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, w trakcie wyłączając urządzenie, jeśli zaczyna się przegrzewać.
Krok 4
Doprawić do smaku przyprawą.
Krok 5
Jeśli ktoś może, dosłodzić jeszcze ksylitolem, syropem klonowym (będzie najsmaczniejszy) lub syropem z agawy.