Wegańska pasta z jarmużem
Składniki
- 6 jarmużu
- 2 łyżki mielonego lnu
- 4 ząbki czosnku
- 0.5 łyżeczki czarnuszki
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
- 1 pieprzu
- 1 łyżka ziaren konopii
- 1 łyżka oleju lnianego
Przygotowanie:
Krok 1
Do wrzącej, osolonej wody (1 litr) wrzuć pokrojony jarmuż i gotuj 5 minut. Odcedź i zostaw do wystudzenia. W misce połącz jarmuż z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj szczytę soli, szczyptę pieprzu i olej lniany. Wszystko zblenduj krótko na gładką masę. Dodaj len mielony, suszone pomidory, czarnuszkę, łuskane ziarna konopii i wymieszaj. Gotowe! :) Aby pasta ładnie się prezentowała, przełóż ją do foremki na muffinki i przyciśnij łyżką. Delikatnie wyjmij na talerz, ozdób listkiem jarmużu i szczyptą ziaren konopii. Jedz ze smakiem.