Pizza Rimini
Składniki
- Zaczyn drożdżowy:
- 40 g drożdży świeżych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- Ciasto właściwe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Dodatki:
- 250 g pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 150 g cienkich plasterków boczku
- 250 g sera żółtego
- Sos:
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczyn drożdżowy
Do kubeczka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Mieszamy i dostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Sos
W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje.
Ciasto
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zwróćmy szczególną uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy, bo może zaburzyć pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne i jednolite drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i formujemy blaty do pizzy. Gotowe blaty układamy na specjalnych, okrągłych formach do pizzy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Każdy blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy pokrojone pieczarki, boczek i kukurydzę. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 200’C od 7-10 minut. Podajemy z ulubionymi sosami.
Buon appetito!!!
Notes
- rośnięcie ciasta jest uzależnione od temperatury otoczenia
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pizza-rimini/