Pizza Rimini

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Zwykle zaliczana jest do fast – fodów. Nie brakuje mimo to osób, które chętnie zajadają się drożdżowym plackiem z ulubionymi dodatkami. W mojej rodzinie jest również bardzo mile widziana i często przygotowuję ją samodzielnie w domu. Każdy domownik ma możliwość skomponowania swojej pizzy z ulubionymi dodatkami.
Obejrzane: 323
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto właściwe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatki:
  • 250 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 g cienkich plasterków boczku
  • 250 g sera żółtego
  • Sos:
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz czarny i sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zaczyn drożdżowy

Do kubeczka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Mieszamy i dostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Sos

W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje.

Ciasto

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zwróćmy szczególną uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy, bo może zaburzyć pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne i jednolite drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i formujemy blaty do pizzy. Gotowe blaty układamy na specjalnych, okrągłych formach do pizzy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Każdy blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy pokrojone pieczarki, boczek i kukurydzę. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 200’C od 7-10 minut. Podajemy z ulubionymi sosami.
Buon appetito!!!

Notes

- rośnięcie ciasta jest uzależnione od temperatury otoczenia

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pizza-rimini/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×