Delikatny mus jabłkowo-dyniowy

Dodany przez: agf (więcej moich przepisów)

Idealny dla dzieci, dla dorosłych, jako dodatek do jogurtów, serków, twarożków, jako farsz do naleśników czy po prostu na kanapkę.
Obejrzane: 4156
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 dynia
  • 1 kg jabłek (najlepiej antonówka)
  • 2-3 łyżek cukru

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy, wycinamy gniazda nasienne.

Krok 2

Dynię kroimy na pół, potem na ćwiartki i następnie na węższe kawałki, obieramy, wydłubujemy miąższ, pestki i kroimy w kostkę. Kawałki mogą być spore, bo dynia ładnie i szybko się rozgotowuje.

Krok 3

Ja robię w proporcjach mniej więcej pół na pół jabłek i dyni. Do garnka najpierw wrzucam dynię, dodaję odrobinę wody na dno, przykrywam i gotuję co jakiś czas mieszając.

Krok 4

Po kilkunastu, kilkudziesięciu minutach powinna zmięknąć i wtedy dorzucam jabłka. Najlepiej robić to z antonówkami, bo szybko się rozpadają i nadają się do przetworów. Mieszamy co kilka minut by się nie przypaliły, a gdy owoce się już rozpadną dodajemy cukier - ja staram się dodawać niezbędne minimum, bo przetwory robię głównie dla malutkiego synka i nie chcę go faszerować cukrem. Na 1 duży garnek owoców (przed ugotowaniem) dodaję ok. 2 dużych łyżek cukru.

Krok 5

Mieszam, czekam chwilę aż cukier się rozpuści i przekładam gorący mus do słoiczków. Zawsze chwilę jeszcze pasteryzuję (ok. 10-15 min.) i odstawiam na dobę dnem do dołu.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×