Sos do makaronu do słoików na zimę
Składniki
- 1 kg pomidorów Lima
- 3 kg cukinii
- 0.5 kg marchewki
- 2 papryki czerwone
- 0.5 kg cebuli
- 50 g czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżki soli morskiej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. Cukinię umyj i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce jarzynowej lub rozdrabniaczem, wymieszaj z łyżką soli, przełóż na sitko i odstaw na 2 godziny do odsączenia soku.
Krok 2
Marchewkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tej samej tarce. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i również zetrzyj na tarce.
Krok 3
Obraną i umytą cebulę bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce.
Krok 4
W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż, aż się rozgotują i lekko odparuje sok. Odciśniętą z soku cukinię przełóż do rondla, startą marchewkę i paprykę. Rondel nakryj pokrywką i całość gotuj przez około pół godziny. Odkryj, dodaj przyprawy, cukier, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, nie zapominając o częstym mieszaniu. Gdy sos osiągnie odpowiednią gęstość dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj i jeszcze raz zagotuj.
Krok 5
Gorący sos przekładaj do wyparzonych słoiczków i zakręcaj. Pasteryzuj około 10 minut.
Krok 6
*Z tej porcji wyszło mi 9 słoików o pojemności 400 ml
Krok 7
*wagę wszystkich produktów podałam już obranych i bez gniazd nasiennych