Dżem z papierówek
Składniki
- 1.5 kg jabłek
- 250-300 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- mielone goździki
- woda
Przygotowanie:
Krok 1
Słoiki wyparzyć we wrzątku, osuszyć. Szyjki i nakrętki przetrzeć wacikiem namoczonym spirytusem
Krok 2
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać wodę tak aby zakrywała tylko dno. Przygotowane owoce umieścić w garnku i dusić na małym ogniu cały czas mieszając aż powstanie papka. Jeśli woda wyparuje, dolewać. Do uduszonych jabłek dodać cukier oraz cynamon, podgrzewać kolejne 15 minut cały czas mieszając. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia