Powidła z zielonych pomidorów
Składniki
- 1 kg zielonych pomidorów
- 1 kg gruszek
- 1 kg śliwek
- 1 kg jabłek
- 1.5 kg cukru
- sok z 2 cytryn
- 3 szklanki orzechów włoskich łuskanych
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidory, gruszki, śliwki i jabłka umyć, osuszyć, wyjąć gniazda nasienne i pestki, pokroić na kawałki i włożyć do garnka z grubym dnem, przesypując cukrem. Dusić na małym ogniu, często mieszając aż owoce zamienią się w pulpę.
Krok 2
Gdy masa zgęstnieje, dodać orzechy wymieszać, zagotować. Gorące powidła wkładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawiać do ostudzenia dnem do góry.
Krok 3
Ja owoców nie rozgotowuję na taką zupełną pulpę. Gdy są już bardzo miękkie, przekładam je do drugiego garnka a płyn, który został gotuję aż zgęstnieje. Wówczas przekładam owoce, zagotowuję, dodaję orzechy ... .