Marynowane brokuły
Składniki
- 1 kg brokuła
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- Zalewa:
- 2 litry wody
- 625 ml octu 6%
- 100 g cukru
- 2 łyżki soli
- 4 listki laurowe
- 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu kolorowego w ziarnkach
- 2 łyżki białej gorczycy
Przygotowanie:
Krok 1
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy około 2 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i przelewamy zimna wodą. Do gotującej się wody po brokułach wrzucamy marchew i gotujemy około 5-6 minut. Marchew powinna być chrupka.
Zalewa
Wszystkie składniki zalewamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut.
Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno słoików wkładamy kilka talarków cebuli, następnie układamy na przemian brokuły, marchewkę i cebulę. Warzywa lekko dociskamy. Zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy każdy słoik. Pasteryzujemy około 15-20 minut.
Krok 2
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/marynowane-brokuly/