Boczek pieczony w niskiej temperaturze
Składniki
- 2 kg boczku surowego
- 15 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
- 1 łyżeczka ziarnistego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- 0.5 łyżeczki gorczycy
- 4 listki laurowe
- 2 łyżki soli
- 1 posiekany świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie przyprawy zmielić, czosnek rozgnieść, wymieszać z solą i rozmarynem. Boczek umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na jeden dzień.
Krok 2
oczek mocno zwinąć i obwiązać nitką. Ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować tłuszczem ( smalec, olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Mięso polać wytworzonym sosem i zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec aż mięso wewnątrz osiągnie 72 stopnie – około 30 minut.
Najlepszy na zimno.