Zapiekane mule
Składniki
- 1 kg muli galicyjskich
- 100 ml białego wina wytrawnego
- liść laurowy
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki szczypioru
- 2 ząbki czosnku
- czarny pieprz
- cytryna
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Wyszoruj żywe mule i wypłucz pod zimną wodą. Wyrzuć te, które mają połamane muszle i te, które po lekkim uderzeniu nożem, się nie zamkną. Przełóż mule do głębokiej patelni. Wlej hiszpańskie wino i włóż liść laurowy. Gotuj małże przez 5 minut, pod przykryciem, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Odcedź mule. Wyrzuć te, które się nie otworzyły. Wyrzuć jedną część muszli, małże pozostaw w drugiej.
Krok 2
Miękkie masło wymieszaj z bułką tartą, posiekaną natką pietruszki, pokrojonym szczypiorem, drobno posiekanym czosnkiem, solą i zmielonym pieprzem. Powstałą masą przykryj wszystkie małże (najłatwiej zrobisz to palcami). Nastaw piekarnik na 240 stopni. Piecz mule przez 5 minut, aż będą ciepłe, a bułka tarta leciutko się zarumieni. Mule zapiekane z masłem czosnkowym i bułką tartą podawaj od razu z cząstkami cytryny, aby skropić mule ich sokiem. Smacznego bardzo.
Krok 3
Produkty do przygotowania tego przepisu zostały zakupione w sklepie zlotohiszpanii.pl