Zapiekane mule

Dodany przez: czosnekwpomidorach (więcej moich przepisów)

Zapiekane mule - doskonałe hiszpańskie tapas! Masło czosnkowe i bułka tarta cudownie łączą się z owocami morza. Zapiekane mule zawsze wychodzą pyszne!  
Obejrzane: 842
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg muli galicyjskich
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • liść laurowy
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki szczypioru
  • 2 ząbki czosnku
  • czarny pieprz
  • cytryna
  • sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wyszoruj żywe mule i wypłucz pod zimną wodą. Wyrzuć te, które mają połamane muszle i te, które po lekkim uderzeniu nożem, się nie zamkną. Przełóż mule do głębokiej patelni. Wlej hiszpańskie wino i włóż liść laurowy. Gotuj małże przez 5 minut, pod przykryciem, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Odcedź mule. Wyrzuć te, które się nie otworzyły. Wyrzuć jedną część muszli, małże pozostaw w drugiej.

Krok 2

Miękkie masło wymieszaj z bułką tartą, posiekaną natką pietruszki, pokrojonym szczypiorem, drobno posiekanym czosnkiem, solą i zmielonym pieprzem. Powstałą masą przykryj wszystkie małże (najłatwiej zrobisz to palcami). Nastaw piekarnik na 240 stopni. Piecz mule przez 5 minut, aż będą ciepłe, a bułka tarta leciutko się zarumieni. Mule zapiekane z masłem czosnkowym i bułką tartą podawaj od razu z cząstkami cytryny, aby skropić mule ich sokiem. Smacznego bardzo.

Krok 3

Produkty do przygotowania tego przepisu zostały zakupione w sklepie zlotohiszpanii.pl

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×