Sałatka brokułowa z surimi
Składniki
- 450 g brokuła (świeżego lub mrożonego)
- 4 jajka
- 250 g paluszków surimi
- do smaku sól
- majonez
- jogurt naturalny
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić różyczki brokuła i na małym ogniu gotować przez około 10 minut, tak by był twardy, ale nie surowy. Odcedzić i ostudzić.
Jajka ugotować na twardo, następnie ostudzić i obrać ze skorupek.
Do miski pokroić na niewielkie części brokuła, jajka zetrzeć na tartce do jarzyn tzn na grubych oczkach, paluszki surimi pokroić w cienkie słupki.
Dodać majonezu i jogurtu w proporcji 1:1 czyli np na jedną łyżkę majonezu dajemy 1 łyżkę jogurtu. Majonezu i jogurtu dajemy tyle, aby po wymieszaniu sałatka nie była sucha, ale też by ten sos się nie lał zbytnio. Dokładnej ilości nie podam, każdy musi wg swojego uznania dodać. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Wymieszaną sałatkę schłodzić przez kilka godzin, by smaki się przegryzły.