Buraki z curry i mlekiem kokosowym
Składniki
- 3 średnie buraki
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki startego imbiru
- pół łyżeczki curry
- 1 łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki
- sól
- olej rzepakowy (można użyć kokosowego)
Przygotowanie:
Krok 1
Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w dowolne mniejsze kawałki (ja pokroiłam je w grube słupki). Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, obsmażamy je to zeszklenia, dodajemy imbir i curry, smażymy 30 sekund. Do cebuli dokładamy buraki i mleko kokosowe, doprawiamy solą, gotujemy jakieś 2 minuty. Posypujemy natką. Podajemy z ryżem.