Chłopska terryna
Składniki
- 30 g plastrów bekonu bez skóry
- 400 g mielonej (siekanej wieprzowiny)
- 400 g mielonej cielęciny
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 150 g kurzych wątróbek posiekanych
- 2 łyżki brandy
- duża szczypta ziela angielskiego
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka posiekanych liści tymianku
- 40 g orzeszków pistacjowych
- 2 łyżeczki soli
- 1.5 łyżki pieprzu czarnego
- 1 jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Środek formy ceramicznej o wymiarach 11 x 25 cm i pojemności ok.1,5 litra natłuszczamy masłem.Układamy plastry bekonu na spodzie formy tak,aby kawałek zwisał na zewnątrz.Przyciskamy mocno do spodu i brzegów naczynia.W ten sam sposób układamy kolejne plastry.Wszystkie powinny leżeć blisko siebie,żeby w żadnym miejscu nie było widać ceramicznego dna.Ostatecznie cała forma powinna być przykryta bekonem.Mięso mielone wkładamy do dużej miski.Dodajemy posiekane drobno kawałki fileta z kurczaka,oczyszczone i posiekane wątróbki,cielęcinę i wieprzowinę.Dodajemy jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy wszystkie składniki.Na końcu dodajemy pistacje i delikatnie mieszamy.
Krok 2
Tak przygotowana masę przekładamy do naczynia wyłożonego bekonem.Powierzchnię dociskamy i wygładzamy.Zwisające kawałki bekonu zawijamy na wierzch pieczeni tak,aby była całkowicie przykryta bekonem. Formę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do brytfanny.Wlewamy do brytfanny tyle wody,aby sięgała do połowy wysokości formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180′C i pieczemy 1 godzinę i 40 minut.Teryna powinna odrobiną odchodzić od naczynia,a po nakłuciu wykałaczką puszczać jasne soki.Po upieczeniu zdejmujemy folie aluminiową i wylewamy płyn,który się zebrał podczas pieczenia.Pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej,po czym chłodzimy w lodówce.