Chłopska terryna

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Teryna,zawdzięczająca nazwę ceramicznemu naczyniu przeznaczonemu do jej pieczenia.To rodzaj grubo mielonego pasztetu.Bardzo smaczna i efektowna.W oryginale podaje się ją z korniszonami,marynowanymi cebulkami i chrupiącą bagietką.
Obejrzane: 1300
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • 30 g plastrów bekonu bez skóry
  • 400 g mielonej (siekanej wieprzowiny)
  • 400 g mielonej cielęciny
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 150 g kurzych wątróbek posiekanych
  • 2 łyżki brandy
  • duża szczypta ziela angielskiego
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka posiekanych liści tymianku
  • 40 g orzeszków pistacjowych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1.5 łyżki pieprzu czarnego
  • 1 jajko

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Środek formy ceramicznej o wymiarach 11 x 25 cm i pojemności ok.1,5 litra natłuszczamy masłem.Układamy plastry bekonu na spodzie formy tak,aby kawałek zwisał na zewnątrz.Przyciskamy mocno do spodu i brzegów naczynia.W ten sam sposób układamy kolejne plastry.Wszystkie powinny leżeć blisko siebie,żeby w żadnym miejscu nie było widać ceramicznego dna.Ostatecznie cała forma powinna być przykryta bekonem.Mięso mielone wkładamy do dużej miski.Dodajemy posiekane drobno kawałki fileta z kurczaka,oczyszczone i posiekane wątróbki,cielęcinę i wieprzowinę.Dodajemy jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy wszystkie składniki.Na końcu dodajemy pistacje i delikatnie mieszamy.

Krok 2

Tak przygotowana masę przekładamy do naczynia wyłożonego bekonem.Powierzchnię dociskamy i wygładzamy.Zwisające kawałki bekonu zawijamy na wierzch pieczeni tak,aby była całkowicie przykryta bekonem. Formę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do brytfanny.Wlewamy do brytfanny tyle wody,aby sięgała do połowy wysokości formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180′C i pieczemy 1 godzinę i 40 minut.Teryna powinna odrobiną odchodzić od naczynia,a po nakłuciu wykałaczką puszczać jasne soki.Po upieczeniu zdejmujemy folie aluminiową i wylewamy płyn,który się zebrał podczas pieczenia.Pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej,po czym chłodzimy w lodówce.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×