Okulary z pstrąga Eli
Składniki
- 6 pstrągów
- 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka przyprawy do ryb
- 4 łyżki oleju
- 25 dkg pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 masła
- do smaku pieprz
- do smaku sól
- 10 dkg sera żółtego
- olej do posmarowania ryb
- 6 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Krok 1
Z ryb odciąć głowy,umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Wyfiletować pstrągi tak żeby obie płowy ryby trzymały się na ogonie.
Krok 2
Połączyć razem sosy sojowe,przyprawę do ryb,olej i pieprz. Marynatą posmarować pstrągi ze wszystkich stron i włożyć do lodówki na 12 godzin.
Krok 3
Pieczarki oczyścić i pokroić drobno. Cebulę posiekać. Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
Krok 4
Na patelni roztopić masło,dodać pieczarki,cebulę i usmażyć. Do ostudzonych pieczarek dodać ser i wymieszać.
Krok 5
Pstrągi ułożyć skórą do dołu,tak jak na zdjęciu i nałożyć na nie pieczarki z serem.
Krok 6
Każdą część zrolować w stronę ogona,żeby powstały okulary i spiąć patyczkiem.
Krok 7
Odwrócić pstrągi,tak żeby ogon ryby odstawał do góry. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego,posmarować olejem i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Krok 8
Gotowe okulary rybne wyłożyć na półmisek. Pstrąga można podawać na ciepło i na zimno.Smacznego!