Śledziowe tzatziki na ostro
Składniki
- śledzik na okrągło sweet chilli 200 g SEKO
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- pół świeżego ogórka
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- koperek
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzika odsączamy i drobno kroimy. Ogórka ścieramy na tarce na drobnych oczkach, odstawiamy na parę minut i odsączamy z nadmiaru wody.
Krok 2
Do ogórka dodajemy jogurt, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Krok 3
Śledzika mieszamy z sosem i odstawiamy do lodówki na 30 min, aby składniki się „przegryzły”. Podajemy z plackami ziemniaczanymi lub pieczonym ziemniakiem.