Domowe „orzeszki”
Składniki
- 1 szklanka soi
- 1 szklanka ciecierzycy
- słodka papryka
- curry
- cynamon
Przygotowanie:
Krok 1
Surową soję i ciecierzycę namoczyć na 24 godziny w wodzie. Wylać wodę, opłukać je i lekko podsuszyć. W osobnych pudełkach umieścić potrzebne nam przyprawy. Dodać soje lub ciecierzyce i zamknąć pudełka. Potrząsać, aż wszystko się ładnie wymiesza. Rozłożyć "orzeszki" na papierze do pieczenia i piec w 200’C przez 30-40 minut. Jednak trzeba kontrolować je, ponieważ dużo zależy od mocy piekarnika. "Orzeszki" mają być chrupkie (powinny około 10 minut przed wyjęciem z piekarnika „strzelać”, tzn. pękać).
Krok 2
Uwaga! Pieczone nasiona można przykryć papierem do pieczenia w momencie "strzelania", aby nie pobrudziły nam piekarnika. Po upłynięciu czasu pieczenia, warto wyjąć kilka "orzeszków" i sprawdzić ich chrupkość.
Dodatkowo, gdy pieczemy jedną porcję można zostawić je w wyłączonym ale nagrzanym piekarniku jeszcze przez jakiś czas.