Domowe paluszki
Składniki
- 150 g mąki
- 5 g suchych drożdży
- 70 ml wody
- 0.5 łyżeczki cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże umieścić w misce. Zalać ciepłą (nie gorącą!) wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać olej, mąkę, sól, cukier i wyrobić gładkie, jednolite ciasto, które nie klei się do rąk. Jeśli będzie za suche, dodać 1-2 łyżki ciepłej wody. Ciasto podzielić na kwadraty wielkości 3x3 cm. Każdy z nich pokroić na pół. Każdą część rozwałkować lekko w dłoniach, a następnie na stole, na cienkie wałeczki tej samej długości i grubości. Surowe paluszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem i przy pomocy tępej strony noża wykonać niewielkie nacięcia wzdłuż każdego. Przed pieczeniem posypać makiem, sezamem, gruboziarnistą solą lub ulubionymi przyprawami. Piec w piekarniki nagrzanym do 210ºC przez około 10-12 minut na jasno złoty kolor. Podawać jako przekąskę.