Gruszki faszerowane serem pleśniowym i orzechami włoskimi
Składniki
- 5 gruszek
- 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
- 4 orzechy włoskie
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Gruszki myjemy, każdą kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Każdy otwór możemy nieznacznie powiększyć za pomocą łyżeczki, aby weszła do niego większa ilość farszu.
Krok 2
Ser, orzechy drobno siekamy i mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać pół łyżeczki soku z cytryny, choć krok ten można pominąć.
Krok 3
Tak przygotowaną masą faszerujemy gruszki, które następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 4
Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy (bez termoobiegu, który ser wysuszy) ok 20-30 minut.