Sałatka gyros
Składniki
- filet z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 1 opakowanie majonezu
- 0.5 opakowania ketchupu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 1 puszka groszku zielonego
- cebula
- 6 ogórków konserwowych
- 0.25 kapusty pekińskiej
Przygotowanie:
Krok 1
Podsmażyć na tłuszczu pokrojony w kostkę filet z kurczaka.
Krok 2
Kiedy mięsko się zrumieni, dodać pół opakowania przyprawy do gyrosa (np. Kamis) i wymieszać.
Krok 3
Ostudzone mięsko rozłożyć na dnie naczynia, bądź miski. Przykryć drobno posiekaną cebulką. Na całości rozprowadzić majonez i dodać trochę ketchupu.
Krok 4
Na to rozkładamy warstwę drobno pokrojonych ogórków. Następnie przepłukaną i odsączoną fasolkę. Znowu na całość rozprowadzamy majonez i trochę ketchupu, można posypać odrobiną przyprawy do gyrosa.
Krok 5
Następnie rozkładamy warstwę groszku zielonego, a na groszek kukurydzę. Powtarzamy czynność rozprowadzenia majonezu i ketchupu. Na wierzch sałatki układamy drobno pokrojoną kapustkę pekińską i dekorujemy kawałkami czerwonej papryki, kukurydzą, groszkiem...