Tapas – szynka serrano, truskawki, pesto ze szczypiorku czosnkowego
Składniki
- chleb tostowy
- dymka
- pesto ze szczypiorku czosnkowego
- szynka serrano
- truskawki
- oliwa Extra Virgin Baena
- oliwa Extra Virgin Baena z wanilią*
- pieprz czarny grubo mielony do smaku
- cukier do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Chleb tostowy opiec, odciąć skórkę, pokroić w równe prostokąty, posmarować pesto. Truskawki, odszypułkować, przekroić każdą na 2 lub 4 i namoczyć w oliwie waniliowej.
Krok 2
Dymkę, umyć, obrać, odciąć końcówki oraz większą część szczypioru. Blanszować około 3 minut we wrzącej lekko ocukrzonej wodzie. Dymkę wyjąć, osuszyć ręcznikiem i obsmażyć na oliwie. Wyjąć na ręcznik papierowy. Pokroić na niewielkie kawałki wielkości tościków.
Krok 3
Zawinąć kawałki dymki w szynkę. Na wykałaczkę nabić kawałek truskawki, przekłuć szynkę z dymką i połączyć z tościkiem. Ułożyć na talerzu, posypać czarnym pieprzem.
Krok 4
Pamiętajmy o dobraniu odpowiednich proporcji szynki, truskawki i dymki. Do przekąsek idealne będzie czerwone wino z regionu Ribera Del Duero.
Krok 5
*oliwę mieszam z rozgniecioną wanilią i odstawiam na kilka dni