Bazyliowe jajko
Składniki
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 5 listków bazylii
- sól morska
- pieprz
- rukola
Przygotowanie:
Krok 1
W głębokim garnku nastawiamy wodę do zagotowania. W tym czasie możemy przygotować sos: bazylię drobno siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos może być trochę bardziej słony, gdyż jest to jedyna sól występująca w daniu.
Krok 2
Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i wybijamy jajko do miseczki.. Łyżką robimy w wodzie wir i tuż nad powierzchnią wylewamy jajko z miseczki do wody, ciągle mieszając i nie pozwalając wodzie się zatrzymać. Im jajka będą świeższe, tym ładniej się uformują i zetną. Powinno się je gotować ok.2 minut. Idealne jajko w koszulce jest ścięte na zewnątrz, a rozpływające się w środku.
Krok 3
W czasie gotowania się jajek, układamy na suchej patelni pieczywo Wasa i lekko rumienimy . Gdy jajka się ugotują wykładamy je łyżką cedzakową i delikatnie osuszamy. Układamy je na ciepłym chlebie, obok sałaty rukoli i polewamy sosem bazyliowym. Podajemy od razu.