Koszyczki FIT&EASY z rabarbarowym dresingiem
Składniki
Sałatka
- 250 g makaronu świderki
- 1 opakowanie sałatki rukola FIT&EASY
- 4 białe szparagi
- 8 truskawek
- 8 kwiatów dyni
- 4 plasterki żółtego sera
- 1 garść koperek
- 2 łyżki soli morskiej prowansalskiej
Rabarbarowy dresing
- 1 szklanka wody
- 1 łodyga rabarbaru
- 0.5 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego na bazie białego wina
- 1 łyżka miodu spadziowego
- 0.5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu młotkowanego
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie aldente. Następnie posmarować margaryną kokilki i ułożyć w nich makaron tak aby tworzyły koszyki. Od środka wykładamy żółtym serem. Koszyczki pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 10 minut
Krok 2
Szparagi obieramy i gotujemy ok 15 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu kroimy na mniejsze cząstki.
Krok 3
Rukolę myjemy i odsączamy i wkładamy do wcześniej upieczonych koszyczków. Na sałacie układamy oczyszczone kwiaty dyni, truskawki, szparagi aby całość tworzyła ładne estetyczne koszyczki z sałatką.
Krok 4
W szklance wody ugotować rabarbar aż do miękkości , następnie przełożyć do kielicha blendera . Dodać także ocet , płynny miód , oliwę, sól i pieprz i wszystko razem zblendowac. Tak przygotowanym sosem polać naszą sałatkę i posypać koperkiem