Koszyczki łososiowo-bazyliowe
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g wędzonego łososia
- pęczek świeżej bazylii
- 1 jajko
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 80 g żółtego sera
- 1-2 łyżeczki czarnuszki
- sól i pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Krok 1
1. Foremkę do muffinek nasmarować masłem, wylepić kawałkami ciasta francuskiego nadając im kształt koszyczków. Na spodzie każdego koszyczka ułożyć cząstki łososia i posiekaną bazylię.
2. Ze śmietany, jajka i tartego żółtego sera przygotować gęsty sos – doprawić solą i pieprzem. Masą napełniać koszyczki do ¾ wysokości, wierzch posypać czarnuszką.
3. Piec ok. 12 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.