Koszyczki z nadzieniem
Składniki
ciasto
- 350 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 0.25 łyżeczki soli
nadzienie
- 4 jajka ugotowane
- 100 g wędzonego łososia
- 0.5 awokado
- 100 g twarogu
- 0.5 szklanki groszku konserwowego
- 1 czerwona cebula
- 0.5 ogórka
- 0.25 czerwonej papryki
- 4 szklanki rzodkiewki
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- chili
- szczypiorek
- rzeżucha
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę wymieszać ze solą,dodać zimne masło. Masło posiekać,wymieszać z mąką,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm,foremką lub szklanką wykrawać porcje ciasta i wykleić nim natłuszczone foremki. Z części ciasta wyciąć taką ilość pasków o wym 1x10 cm ile mamy babeczek.Foremki z ciastem oraz paski ułożone w literę U ułożyć na blaszce i piec 15-20 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu babeczki delikatnie wyciągnąć i studzić ułożone na kratce.
Krok 2
Nadzienie I:
100 g wędzonego łososia
1/2 szkl. groszku konserwowego
2 ugotowane jajka
pół czerwonej cebuli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki jogurtu greckiego
sól morska do smaku
świeżo mielony pieprz
Łososia (część odłożyć) pokroić na małe kawałki ,jajko w kosteczkę,cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski,dodać jogurt,przyprawić solą i pieprzem do smaku,delikatnie wymieszać. Gotowym nadzieniem napełnić koszyczki,udekorować kawałkiem łososia i listkiem pietruszki,w nadzienie włożyć pałączek.
Krok 3
Nadzienie II:
pół awokado
2 ugotowane jajka
pół czerwonej cebuli
2 łyżki jogurtu greckiego
chili w młynku
sól morska do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
Awokado pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny.Jajko również pokroić w kosteczkę,cebulę posiekać.Do miski włożyć wszystkie składniki,dodać jogurt,przyprawić chili i solą do smaku,delikatnie wymieszać. Gotowym nadzieniem napełnić koszyczki,udekorować posiekanym szczypiorkiem i w nadzienie włożyć pałączek . Nadzienie III:
100 g twarogu
pół świeżego ogórka
3-4 rzodkiewki
kawałek czerwonej papryki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej rzeżuchy
2 łyżki jogurtu greckiego
sól morska do smaku
świeżo mielony pieprz
Ogórka,rzodkiewkę i paprykę pokroić w drobną kostkę.Do miski rozkruszyć twaróg,dodać pokrojone warzywa,jogurt i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać i napełnić koszyczki. Na wierzchu udekorować plasterkiem ogórka. Do każdego koszyczka włożyć pałączek.