Śledź z cebulą i cytryną w oleju
Składniki
- 1-2 cytyny
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego do ryb
- 4 ziela angielskie
- 3 cebule
- 3 liście laurowe
- 1 kg filetów śledziowych matias
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzie wymocz przez 3h, następnie pokrój w małe kawałki. Cytrynę umyj, sparz pokrój w cienkie plastry. Cebule pokrój w piórka.
Krok 2
Na dnie słoika ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 plastry cytryny. Nałóż kawałki śledzia. Posyp pieprzem cytrynowym. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników. Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami.
Krok 3
Zalej wszystko olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z cebulką.