Matiasy z fenkułem i czerwoną cebulą
Składniki
- 50 dkg matias
- 1 fenkuł
- 2 czerwone cebule
- natka pietruszki
- 50 ml oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzie matiasy, pokrój w kawałki wedle uznania. Śledzie z których robiłam przepis nie wymagały wcześniejszego namaczania, ich poziom słoności był idealny.
Czerwoną cebulę, pokrój w cienkie krążki, zalej wrzątkiem na 5 minut. Po czym zalej cebulę zimną wodą, dodaj kilka kostek lodu i potrzymaj kolejne 5 minut. Po tym zabiegu, cebula będzie bardzo chrupka i pozbędzie się zbyt inetensywnego cubulowego posmaku ☺.
Fenkuła (dolna jasna część) pokrój w cienkie plastry, ze względu na budowę naturalnie będzie się rozpadał na kawałki. Natkę pietruszki lekko posiekaj.
W słoiku lub naczyniu ceramicznym układaj kolejno warstwy: cebuli, fenkuła i śledzia, lekko podsypuj natką pietruszki. Na końcu całość zalej oliwą z oliwek.
Krok 2
Do wykonania tego przepisu może być użyty inny rodzaj śledzia. Pamiętajcie jeśli macie możliwość kupujcie ryby i śledzie z niebieskim znakiem MSC. Znak MSC daje Wam gwarancję, że ryby, które kupujecie są dzikie i są poławiane zgodnie z zasadą zrównoważonego rybołówstwa.