Matiasy z fenkułem i czerwoną cebulą

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Dlaczego warto jeść śledzie nie tylko na „śledziku”?
ŚLEDZIE należą do ryb tłustych. Wartość energetyczna to ok. 160kcal/100g ryby. Zaliczane są do bardzo wysoko odżywczych produktów, ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. kwasów Omega-3 przyśpieszających przemianę materii, czy EPA obniżających poziom cholesterolu i regulujących ciśnienie krwi. Mięso ŚLEDZIA zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka (16g/100g ryby), a także niezbędne składniki odżywcze np. potas, jod, selen. Jak wiele morskich ryb, ŚLEDZIE oddziałują bardzo korzystnie na nasz organizm, wpływają doskonale na naszą pamięć, a także na samopoczucie.   Czym wyróżnia się MATIAS? MATIASY powstają wyłącznie ze śledzi oceanicznych (Clupea harengus). Nazwa MATIAS pochodzi od holenderskiego słowa maagdenharing, oznaczającego "śledzia dziewiczego”. Innymi słowy to młody śledź przed pierwszym tarłem. MATIASY poławia się przez bardzo krótki okres - od maja do czerwca. By zachować wszystkie wartości odżywcze i smakowe MATIASY poddawane są specjalnej obróbce zaraz po odłowieniu. Jeszcze na kutrze są patroszone. Co ważne, podczas usuwania wnętrzności pozostawia się trzustkę, a enzymy trzustkowe sprawiają, że mięso śledzi staje się delikatne i maślane tracąc właściwości surowego mięsa. Śledzie są umieszczane w specjalnie przygotowanej solance, następnie są mrożone, przede wszystkim, aby pozbyć się ewentualnych pasożytów, a na koniec rozmrażane i znowu umieszczane w solance, zazwyczaj w dębowych beczkach.  Te holenderskie delikatesy zawierają wszystkie najlepsze składniki odżywcze. 100 gramów MATIASA to: 16-22 g nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, 18 g białka, witaminy A, D, E, B6, B12, żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Co daje łącznie około 222 kcal zdrowia! Obecnie 12% światowych połowów dziko żyjących ryb posiada certyfikat MSC, a w sprzedaży znajduje się ponad 25 tyś. produktów z certyfikatem MSC sprzedawanych w blisko 100 krajach, w tym ponad 500 w Polsce. Od 2010 roku nastąpił wzrost o niemal 900% jeżeli chodzi o liczbę produktów z certyfikatem MSC. To świadomi konsumenci powodują ten wzrost i zmianę, domagając się coraz większej ilości produktów z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Warto dołączyć do tej grupy! Matiasy z fenkułem zapraszam na przepis :) rybki
Obejrzane: 291
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 50 dkg matias
  • 1 fenkuł
  • 2 czerwone cebule
  • natka pietruszki
  • 50 ml oliwa z oliwek

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Śledzie matiasy, pokrój w kawałki wedle uznania. Śledzie z których robiłam przepis nie wymagały wcześniejszego namaczania, ich poziom słoności był idealny.
Czerwoną cebulę, pokrój w cienkie krążki, zalej wrzątkiem na 5 minut. Po czym zalej cebulę zimną wodą, dodaj kilka kostek lodu i potrzymaj kolejne 5 minut. Po tym zabiegu, cebula będzie bardzo chrupka i pozbędzie się zbyt inetensywnego cubulowego posmaku ☺.
Fenkuła (dolna jasna część) pokrój w cienkie plastry, ze względu na budowę naturalnie będzie się rozpadał na kawałki. Natkę pietruszki lekko posiekaj.
W słoiku lub naczyniu ceramicznym układaj kolejno warstwy: cebuli, fenkuła i śledzia, lekko podsypuj natką pietruszki. Na końcu całość zalej oliwą z oliwek.

Krok 2

Do wykonania tego przepisu może być użyty inny rodzaj śledzia. Pamiętajcie jeśli macie możliwość kupujcie ryby i śledzie z niebieskim znakiem MSC. Znak MSC daje Wam gwarancję, że ryby, które kupujecie są dzikie i są poławiane zgodnie z zasadą zrównoważonego rybołówstwa.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×