Zawijane przekąski
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 plasterków sera
- 24 krewetki
- 4 cebulki dymki
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka ziaren maku
- jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Krewetki obrać z pancerza, pozostawiając końcówkę z ogonkiem. Wyjąć ze skorupki podważając je od spodu, od strony nóżek. Lekko naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć przewód pokarmowy.
Krok 2
Rozwałkowane ciasto francuskie ułożyć na stolnicy. Pokroić w 12 cienkich pasków o 3 cm szerokości, następnie paski przekroić na pół. Ser (mocnego w smaku np. gruyère) pokroić w długie paski. Dymki umyć, odkroić ogonki i posiekać.
Krok 3
Na cieście ułożyć ser, cebulę i krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Zwinąć. Umieścić na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Roztrzepać jajko i wysmarować wierzch ciasta, posypać sezamem i makiem. Piec w piekarniku przez 10 minut na złoty kolor.